Διακήρυξη Ομίλου «Ανοιχτή Κοινωνία»

ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διακήρυξη

1.Η ανοιχτή κοινωνία είναι η σύγχρονη ακηδεμόνευτη, δημοκρατική κοινωνία, που καθοδηγείται από τον Λόγο και όχι από το δόγμα. Η ιδέα της ανοιχτής κοινωνίας, οι θεσμοί και τα χαρακτηριστικά της οποίας έγιναν αισθητά από την εποχή του Διαφωτισμού κι έπειτα, σήμερα γίνεται πραγματικότητα μέρα με τη μέρα.

2. Ο παλιός κόσμος της ιεραρχικής, κλειστής κοινωνίας δίνει τη θέση του σε έναν νέο κόσμο όπου ξεπερνιούνται οι τοπικές ιδιαιτερότητες και οι προκαταλήψεις που κυριαρχούσαν στον κόσμο των κλειστών κοινωνιών. Παρά τις αναπόφευκτες αντιδράσεις που συναντά η ανοιχτή κοινωνία, οι αρχές της γίνονται ευρύτατα αποδεκτές σήμερα σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

3. Η ανοιχτή κοινωνία δεν είναι μια ιδανική κατάσταση στην οποία στοχεύουμε. Η ανοιχτή κοινωνία, όπως όλες οι κοινωνίες αντιμετωπίζει ατέλειες και προβλήματα. Ο τρόπος αντιμετώπισης των ατελειών και των προβλημάτων στην ανοιχτή κοινωνία είναι μέσα από την εξεύρεση λύσεων και την άσκηση κριτικής σε προτεινόμενες λύσεις. Και η δυνατότητα άσκησης κριτικής είναι κατοχυρωμένη μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Γι αυτό και βασική προϋπόθεση της ανοιχτής κοινωνίας είναι η λειτουργία της αλήθειας ως ρυθμιστικής αρχής, με την έννοια της συνέπειας των συμπεριφορών προς τις πραγματικότητες. Διότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η αρχή του αποτελεσματικού ελέγχου και της υποχρέωσης απόδοσης λόγου στην πολιτεία, όσο και στον κόσμο των ιδεών.  Προϋποθέτει, επομένως, μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ θεσμών και γνώσης, κοινωνίας και επιστήμης. Προϋποθέτει επιπλέον τη λειτουργία της κοινωνίας πολιτών, δηλαδή, την ύπαρξη μιας αυτόνομης σφαίρας έξω από το κράτος που συναπαρτίζεται από ελεύθερα άτομα, φορείς δικαιωμάτων.

4. Πολιτικά, η ανοιχτή κοινωνία προαπαιτεί τη λογοδοσία των κυβερνώντων προς τους κυβερνωμένους και επομένως τη μη διάχυση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας, από τα υψηλότερα έως τα χαμηλότερα, ώστε ο έλεγχος της εξουσίας να είναι αποτελεσματικός.

 

5. Αλλά η ανοιχτή κοινωνία δεν είναι απλώς και μόνο μια κοινωνία όπου επικρατεί κοινοβουλευτικό καθεστώς και αναγνωρίζονται οι ατομικές ελευθερίες.  Η ανοιχτή κοινωνία συνδέεται με τον πολιτισμό της νεωτερικότητας και του Διαφωτισμού, τις αξίες της ελευθερίας και της έγκυρης γνώσης, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μεταξύ αντικρουόμενων  συμφερόντων, καθώς και επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων με τις λιγότερο κατά το δυνατόν θυσίες, όχι μόνο οικονομικές αλλά και  σε ποιότητα ζωής, χρόνο, ελευθερία, κοινωνικές δυσλειτουργίες ή θεσμικά αδιέξοδα.

6. Η ανοιχτή κοινωνία έχει ορθολογικό και προοδευτικό χαρακτήρα – με την έννοια  ότι ακολουθεί μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές κατευθύνσεις, σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και την αυτονομία κάθε ατόμου στο οποίο αναγνωρίζει ορθολογικότητα και υπευθυνότητα. Προϋποθέτει συγχρόνως την ορθή πληροφόρηση, την καλλιέργεια των αξιών που συνδέονται με την επιστήμη, την ελευθερία της σκέψης, λόγου και επικοινωνίας.

7. Θεωρώντας ότι οι ανεπάρκειες της ανοιχτής κοινωνίας στην Ελλάδα συνδέονται άμεσα με τη χαμηλή ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας και την ποδοπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του πολίτη, αποφασίσαμε να συστήσουμε Όμιλο με σκοπό την υποστήριξη και την προώθηση της ανοιχτής κοινωνίας στην Ελλάδα. Η εταιρεία αυτή στοχεύει στο να επηρεάσει την κοινή γνώμη προς κοινωνικές και δημόσιες επιλογές συμβατές με τις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας. Και συγκεκριμένα:

(α)     Ασκεί κριτική σε οποιαδήποτε ανελεύθερα μέτρα επιβάλλει η πολιτική εξουσία, είτε ψηφίζοντας  νόμους, είτε εφαρμόζοντας την πολιτική της με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

(β)     Αντιπαρατίθεται με ιδέες που διατυπώνονται από διαμορφωτές κοινής γνώμης που αντιβαίνουν στις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας, κάθε εκδήλωση μισαλλοδοξίας, συλλογικής έπαρσης και ανορθολογικής αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων, κυρίως όταν διαπιστώνονται φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, νεοφοβίας, παγκοσμιοφοβίας και οπισθοδρόμησης σε προ-νεωτερικές ή προ-δημοκρατικές μορφές σκέψης και δράσης.

(γ)     Αντιτίθεται όχι μόνο στην αυθαιρεσία του κράτους, αλλά και σε κάθε μέτρο που θα κατατείνει στην ενίσχυση του κρατισμού στη χώρα μας, τη συρρίκνωση των ελευθεριών και την παρεμπόδιση στην άσκηση των δικαιωμάτων οποιουδήποτε πολίτη.

(δ)      Καταγγέλλει  κάθε ιδεολόγημα που δεν στηρίζεται σε ελέγξιμες προτάσεις, καθώς και ιδέες που προτάσσουν σκοπιμότητες ως υπεράνω της αντικειμενικής αλήθειας.

(ε)   Υποστηρίζει κάθε πολιτική, κάθε ιδέα που προωθεί την ελευθερία, που αυξάνει τη διαφάνεια, την ελεγξιμότητα και λογοδοσία των πολιτικών αποφάσεων, που μεταφέρει αρμοδιότητες από το κράτος στην κοινωνία πολιτών, που ενισχύει το άτομο έναντι του κράτους.

(στ) Προάγει την ιδέα της ανοιχτής κοινωνίας μέσα από δημοσιεύσεις, την οργάνωση ομιλιών, συνεδρίων και γενικώς δημοσίων εκδηλώσεων.

8. Στη σύγχρονη εποχή, οι κοινωνίες που είναι ταυτόχρονα δυναμικές και βιώσιμες είναι οι ανοιχτές, δημοκρατικές, κοινωνίες, ανοικτές προς τις πραγματικότητες της αγοράς. Η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει έξω από αυτές. Και δεν  μπορεί, επομένως, παρά να δώσει το παρών στον ευγενή αγώνα για την προαγωγή ενδυνάμωση και εδραίωση της ανοιχτής κοινωνίας στη χώρα μας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s